miércoles, 16 de mayo de 2018

EL BES

Jofre Garnés Castellanos                                                                                                                         4t A
EL BES


Resultat d'imatges de el beso klimt 
Fitxa Artística:

Títol: El Bes
Artista: Gustav Klimt
Data de creació: Entre el 1907-1908.
Tipus d'obra: És una pintura a l'oli amb làmines d'or i estany sobre tela.
Gènere: Retrat
Estil: Modernisme

Dimensions: 180 cm d'altura x 180 cm d'amplada.
Ubicació: Österreichische Galerie Belvedere de Viena.

Descripció:
Klimt representa una parella reclosa a la intimitat, mentre que la resta de la pintura es dissol en un fons brillant amb un patró extravagant. A la vegada, el fons evoca el conflicte entre dues i tres dimensions, intrínseques a l'obra de Degas i altres modernistes. 

Pintures com El petó eren manifestacions visuals de l'esperit de "fin-de-siècle" perquè capturen una decadència que s'expressa en aquestes opulentes i sensuals imatges. 

L'ús de la fulla d'or recorda les pintures medievals d' "or molt", manuscrits il·luminats, mosaics anteriors, i altres patrons en espiral de la roba que recorden l'art de l'Edat de Bronze, com també els circells decoratius vists a l'art occidental d'abans de l'època clàssica. El cap de l'home acaba molt a prop de la part superior de la tela, un allunyament dels cànons occidentals tradicionals que reflecteix la influència de l'estampa japonesa igual que la composició molt simplificada. Les dues figures es troben al costat d'un tros de prat florit. L'home porta una túnica amb rectangles en blanc i negre irregularment posats a la fulla d'or decorada amb espirals. Porta una corona de vides mentre que la dona apareix amb un vestit ajustat amb una flor que sembla rodona o motius ovalats sobre un fons de línies ondulades paral·leles. El seu cabell conté flors i es forma un halo circular que ressalta el seu rostre, que continua sota la barbeta, per la qual cosa sembla un collaret de flors. 

Es creu que Klimt i la seva companya Emilie Flöge van fer de models pel treball, però no hi ha evidència o registre per provar-ho. 

També s'ha argumentat que en aquesta obra Klimt representa el moment en què Apolo li fa un petó a Dafne quan s'està convertint en llorer, segons les metamorfosis d'Ovidi.

Modernisme:

El modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX.
En art, tot i que a Catalunya té un sentit molt més ampli, va tenir incidència sobretot en l'arquitectura i les arts decoratives. Si bé existeix certa relació que fa recognoscibles aquests estils com a part del mateix corrent, en cada país el seu desenvolupament es va expressar amb característiques distintives.

Característiques:
  • ·La carrera de Klimt estava en decadència quan va pintar El bes.
  • ·El bes va ser comprat abans de ser acabat.  
  • ·El bes podria ser un autoretrat. 
  • ·Es realment gran. 

Valoració personal:

Aquest quadre el que a mi em transmet es molt d'amor i molta passió però jo rebo aquest amor d'una altra manera de com he llegit. 
És a dir, jo no veig només dues persones que s'estan besant, ja sigui la seva parella, una model o una amant. Sinó que el que veig jo, pel que he investigat del autor, que era una persona que estava passant per un moment molt baix en la seva carrera i que tenia opinions molt anti-autoritàries i anti-populistes sobre l'art, és que ens intenta mostrar una sola cosa; l'amor a l'art. 
Ell mateix va escriure: "si no es pot complaure a tot el món amb les obres i l'art, si us plau, complaguem-ne només a alguns". O sigui, volia fer veure a les persones que s'ha d'estimar l'art, que s'ha de recolzar i que no es pot perdre. Encara que no tothom vulgui o pugui apreciar-lo, a la gent que si, no deixar de fer-ho mai. D'aquí el bes, el petó, l'amor, la passió i el plaer. 

D'aquesta manera és com jo veig el quadre, simple i pur amor a l'art.

Webgrafia:

https://ca.wikipedia.org/wiki/El_pet%C3%B3ç
http://culturainquieta.com/es/arte/pintura/item/8539-15-curiosidades-sobre-el-beso-de-klimt.html
https://ca.wikipedia.org/wiki/Modernisme

No hay comentarios:

Publicar un comentario