miércoles, 16 de mayo de 2018

LA MORT DE SARDANÀPAL



FITXA ARTÍSTICA:

Obra: La Mort de Sardanapale (en francès); La Mort de Sardanàpal (en català)

Autor: Eugène Delacroix (Charenton-Saint-Maurice, França 1798 – París, França 1863) 

Any: 1827

Tècnica: Oli sobre llenç

Dimensions: 392 cm x 496 cm

Estil: Romanticisme

Localització actual: Museu del Louvre, París, França

Tema: Històric 

EXPLICACIÓ:

Per fer aquest quadre Delacroix s’inspira en el drama de Lord Byron (1788-1824) sobre Sardanàpal escrit al 1821 (traduït al francès al 1822). En l’escrit de Byron, Sardanàpal decideix llançar-se a la foguera amb Myrrha (la seva esclava preferida) mentre que en el quadre podem veure una escena un tant diferent que suposadament va ser inspirada en una ocurrència posterior d’un altre autor, Diodoro de Sicília (c. 90 aC-c.30 aC).

El quadre explica la història de Sardanàpal, possible germà d’Assurbanipal i rei de Nínive a Assíria, que va viure entre el 661 aC i el 631 aC. Es diu que Sardanàpal es va revelar contra el seu germà, però degut a la traïció dels seus aliats decideix destruir tots els seus béns materials, cremar el seu palau i la ciutat i sacrificar a les dones del seu harem juntament amb els gossos i els cavalls abans de suïcidar-se ja que, segons ell, no donaria el plaer als seus enemics d’una victòria imminent.

Harem: Part on vivien les dones a les antigues cases musulmanes. 


CARACTERÍSTIQUES:

Una de les principals característiques és la representació de la bogeria de l’home del Romanticisme envers la racionalitat de l’esperit Neoclassicista de l’època. A més a més es veu l’Orient com un lloc on hi ha dos extrems molt separats: la civilització sofisticada i la violenta.

S’utilitza la corba exagerada, l’aspecte inacabat, la llum dramàtica, el moviment, la lluminositat dels colors per representar un fet tràgic i un exagerat protagonisme del color vermell simbolitzant la violència. També es detallen molt des de els personatges principals fins els detalls que passen més inadvertits com les teles i la musculatura dels animals.

En quant a la lluminositat d’aquest quadre es caracteritza per ser brillant amb diversos focus de llum que es creuen. Com es pot veure predominen els colors càlids i destaca la blancor dels cossos. La llum marca una diagonal que va des de on se situa Sardanàpal fins a l’home que està assassinant a una de les dones.

CURIOSITATS:

Una curiositat bastant interessant sobre aquest quadre és, que encara que amb aquesta obra Delacroix definiria el Romanticisme, la primera vegada que aquesta es va exposar la públic, al Saló del 1829, va rebre dures crítiques degut a la seva tendència non finito (inacabada), a la pinzellada excessivament lliure i a la lluminositat dels colors per representar una escena tan dramàtica. El rebuig de les autoritats de cara a l’obra va suposar que molts artistes li suggerissin canviar d’estil si volia rebre encàrrecs oficials i per culpa de la falta de suport, tant per part dels artistes com dels seus amics, Delacroix es va retirar durant 5 anys.
Una altra curiositat sobre aquesta obra és l’aparició d’una amiga de Delacroix que ja havia sigut retractada per ell en diverses ocasions. La dona, de nom Aline, es troba situada entre el llit i la noia sent assassinada per un dels homes del rei.

Per últim, si ens fixem bé, podem veure que el rei descansa sobre un llit en forma triangular de la qual cosa es difícil adonar-se a simple vista per culpa de les pinzellades al voltant i per les figures que la rodegen.


EM SUGGEREIX...

Un sentiment de caos i desesperació per part dels animals i les dones però a la  vegada em transmet el sentiment de tranquil·litat i superioritat del monarca que, encara que es suïcidarà en uns instants, observa des de el seu llit tot el caos que està provocant al seu imperi i sembla no estar preocupat.

FONTS D'INFORMACIÓ:

https://www.altima-sfi.com/es/tanatopedia/la-muerte-de-sardanapalo/
https://arte.laguia2000.com/pintura/la-muerte-de-sardanapalo
https://es.wikipedia.org/wiki/La_muerte_de_Sardan%C3%A1palo
https://www.artehistoria.com/es/obra/muerte-de-sardan%C3%A1palo
http://eldibujante.com/la-muerte-de-sardanapalo/
http://www.lacamaradelarte.com/2018/04/la-muerte-de-sardanapalo.html
https://www.ecured.cu/La_muerte_de_Sardan%C3%A1palo
https://en.wikipedia.org/wiki/Lord_Byron
https://es.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Delacroix
https://ca.wikipedia.org/wiki/Diodor_de_Sic%C3%ADlia 

No hay comentarios:

Publicar un comentario