FITXA ARTÍSTICA:
- Obra: La banyista de Valpinçon
- Autor: Dominique Ingres
- Any: Va ser inaugurada l'any 1808
- Dimensions: 146 x 97 cm
- Estil: Neoclàssic
- Localització actual: Museu del Louvre, París
- Tema: Orientalisme
EXPLICACIÓ:
La banyista de Valpinçon va ser la seva primera obra acabada a Roma. La pintura mostra a una dona que acaba de prendre un bany. La va pintar a Roma el 1808, quan es trobava estudiant, en un moment històric en què triomfava la "bellesa ideal" proposada per Canova.
Per Ingres, el mitjà adequat era la pintura, ja que encara que aquesta representa la figura junt amb l'espai que l'envolta, la bellesa no està en l'objecte en si, sinó en la relació entre les coses, de manera que tots els components de la tela han de realitzar un tot unitari, una síntesi.
Aquesta banyista és la primera d'una sèrie que realitzarà al llarg de tota la seva carrera. És un exemple de la pintura executada per Ingres durant el període 1806-1820, en què va estar instal·lat a Roma. Allà es va entusiasmar amb les antiguitats clàssiques i els frescs de Rafael. Va ser aplaudida per la crítica parisenca.
Aquest quadre va ser enviat a Paris juntament amb altres obres perquè comprovessin el seu progrés per a poder justificar seguir gaudint de la beca o premi.
CARACTERÍSTIQUES:
Si s'aïllen parts del llenç, les cames semblen massa esveltes, el dors massa ample; la figura desproporcionada, però el conjunt resulta harmònic degut sobretot a la utilització del clarobscur, que matisa des de l'ombra de les cames fins a la lluminositat de les espatlles. Aquesta llum no prové d'una font precisa i no incideix directament en els objectes, sinó que sorgeix de la relació dels colors.
L'escenografia apareix reduïda al mínim, ja que excepte per l'aixeta daurada i la llum que emana de la banyera que no es veu, només el títol de l'obra ens remet al que esdevé en l'escena, no quedant clar si ha sortit del bany o encara no ha entrat. A més d'això, la cortina i el llit completen la composició, en la que l'important és el cos femení, que respon a l'ideal de bellesa del pintor, repetit en nombroses ocasions.
La gran figura està representada d'esquena, amb un cos bastant voluminós, sent gairebé un cilindre representat en un espai cúbic, limitat pels tons freds de les parets. No té rostre, ja que el poc que es veu d'ell, està vetllat per l'ombra. Aquest turbant que recull els cabells de la protagonista porta reminiscències orientals.
VALORACIÓ PERSONAL
Em sembla una obra a la que hi has de posar atenció, ja que per exemple, una part que m'ha semblat interessant es el fet deque a simple vista no té relació amb el titúl, però si hi pares atenció, veuras una banyera al fons de l'habitació.
Pel que fa al color existeix també una tendència a l'equilibri, ja que els tons freds i grisos de les parets i el verd oliva de la cortina s'equilibren amb els tons càlids com els daurats de la pell de la dona, el blanc del llençol.
La visió del quadre s'ha de fer en conjunt. Perquè de manera detallada s'hi poden observar imperfeccions com la primesa de les cames, l'absència de malucs, el difícil encaix de la cama en el cos o l'estranya manera que té la planta del peu.
EM SUGGEREIX A...
La maja vestida, és un quadre que em recorda a la banyista de Vapilçon . Totes dues em suggereixen sensualitat i classe.
WEBGRAFIA
- https://www.artehistoria.com/es/obra/ba%C3%B1ista-de-valpin%C3%A7on
- https://arte.laguia2000.com/pintura/la-banista-de-valpincon-de-ingres-1808
No hay comentarios:
Publicar un comentario